Pleteniny zátažné

Fyziologické a termoregulační pleteniny 

Námi vyráběné funkční pleteniny zajišťují okamžitý odvod nadbytečné vlhkosti od těla do celé plochy pleteniny a do vyšších vrstev ošacení (fyziologické), popřípadě vynikající tepelnou izolaci a uživatelský komfort (termoregulační). 

Fyziologické pleteniny vyrábíme převážně ze značkových high tech vláken Coolmax a ThermoCool. Tato speciální vlákna při výrobě tvarovaná do vícelaločných příčních profilů, díky kterým mají vlákna několikanásobně větší povrchovou plochu, a tím dosahují dokonalého transportu nadbytečné vlhkosti.

K výrobě termoregulačních pletenin je pak zpravidla použito speciální vlákno ThermoLite. Technologie vlákna s dutým jádrem poskytuje nejlepší izolační vlastnosti, kde je vzduch obsažený v mikrostruktuře dutých vláken zahříván tělesnou teplotou a tak je zajištěna vynikající termoregulace při velmi nízké hmotnosti pleteniny.

Materiály 

 ■ Polyester 
 ■ Polypropylen 
 ■ Polyamid 
 ■ Merino vlna

Oblast použití 

 ■ Sportovní oblečení 
 ■ Spodní prádlo 
 ■ Volný čas 
 ■ Pracovní oděvy

Struktury pletenin

 ■ Jednolícní, froté, elastické
 ■ Oboulícní 
 ■ Double face 
 ■ Interlock

Tento druh pletenin jsme schopni vyrobit v plošných hmotnostech od 90 gr/m².

Antistatické pleteniny

Jsou specifickým druhem pletenin, jejichž hlavní funkcí je eliminace vzniku elektrostatického výboje a tím zajištění a ochrana elektrostaticky citlivých součástek. Tyto pleteniny bývají zpravidla označovány zkratkou ESD. 

Samotná funkce antistatických pletenin spočívá v tom, že odvedou elektrostatický náboj z povrchu těla, tím zamezí vzniku výboje a pole, a tak zabrání poškození elektronických součástek. Tato ochrana je zabezpečena díky úhlíkovému popřípadě kovovému vláknu, které je zapleteno formou pravidelného proužku.

Oblast použití: Ochranného pracovního oblečení (mikroelektronika, farmacie, zdravotnictví, potravinářství) 

Struktury pletenin

 ■ Jednolícní, froté, elastické
 ■ Oboulícní
 ■ Double face
 ■ Interlock

Materiály

 ■ Polyester
 ■ Bavlna
 ■ Antistatické vlákno

Naše Normy

 ■ ČSN EN 13 688 (ČSN EN 340)
 ■ ČSN EN 61340-5-1
 ■ ČSN EN 1149 – (1-5)

Antistatické pleteniny vyrábíme v plošných hmotnostech od 150 gr/m². 

K doložení účinnosti antistatických pletenin využíváme vlastní akreditovanou laboratoř.

Antibakteriální pleteniny

Pleteniny, u kterých je použitými materiály eliminován růst mikroorganismů způsobujících infekce a zápach, a to antibakteriálním prostředkem na bázi stříbra. 

Naše pleteniny jsou jak permanentně antibakteriální, kde jsou ionty stříbra pevně zakotveny ve vlákně (polyester, polypropylen), tak i povrchově upravované, kde je garantována stability v cyklech praní (bavlna, polyester atd.) 

Funkce antibakteriálních pletenin spočívá v tom, že po přímém kontaktu bakterie s antibakteriálním prostředkem - stříbrem, dojde k porušení buněčné membrány a narušení syntézy buněčné stěny a tím ke smrti buňky bakterie.

Struktury pletenin

 ■ Jednolícní, froté, elastické
 ■ Oboulícní
 ■ Double face
 ■ Interlock

Oblast použití

 ■ Sportovní oblečení
 ■ Spodní prádlo
 ■ Volný čas
 ■ Ochranné pracovní oděvy

Materiály

 ■ Polyester
 ■ Polypropylen 

Tyto pleteniny vyrábíme v plošných hmotnostech od 100 gr/m². 

Nehořlavé a ohnivzdorné pleteniny

Patří mezi vysoce speciální pleteniny s velmi přísnými parametry požadavků dle příslušných norem. V našem portfoliu naleznete různé modifikace nehořlavých a ohnivzdorných pletenin, přičemž všechny námi vyráběné nehořlavé a ohnivzdorné pleteniny jsou permanentní (tj. že nepoužíváme nehořlavé povrchové úpravy pletenin). 

Oblast použití: Ochranné pracovní oblečení 

Mezi naše významné a stálé zákazníky, kteří mají s našimi nehořlavými a ohnivzdornými pleteninami vynikající zkušenosti patří Hasičský záchranný sbor ČR, Armáda ČR a Policie ČR. 

Horkou novinkou v této produktové skupině je pletenina, která splňuje podmínky dle příslušných norem na nehořlavost a mimo to je certifikované dle normy ČSN EN ISO 20471 – oděvy s vysokou viditelností. Tato pletenina je nabízena v barvě reflexní žluté.

Normy

 ■ ČSN EN 13 688 (ČSN EN 340)
 ■ ČSN EN ISO 11 612
 ■ ČSN EN ISO 14 116
 ■ ČSN EN ISO 15 025
 ■ ČSN EN ISO 6942

Struktury pletenin

 ■ Oboulícní
 ■ Double face
 ■ Interlock

Materiály

 ■ Aramidy, meta i para 
 ■ Viskóza FR (od firmy Lenzing)
 ■ Modacryl

Nehořlavé a ohnivzdorné pleteniny vyrábíme v plošných hmotnostech od 170 gr/m².

Pleteniny s vysokou viditelností

Pleteniny, u nichž je speciální formou úpravy – barvením barvami s vysokou viditelností (reflexní žlutá a reflexní oranžová) zajištěna vysoká vizuální signalizace uživatele. Zpravidla jsou oděvy z takovýchto pletenin doplněny retro-reflexními pruhy. 

Oblast použití: Ochranné pracovní oblečení (stavebnictví, dopravní infrastruktura atd).

Velkou předností této produktové skupiny je skutečnost, že dokážeme našemu zákazníkovi nabídnou víceúčelovou pleteninu, která splní nejen požadavky na oděvy s vysokou viditelností, ale navíc může být antistatická a rovněž fyziologická či termoregulační.

Struktury pletenin

 ■ Jednolícní, froté, elastické
 ■ Oboulícní
 ■ Double face
 ■ Interlock

Normy

 ■ ČSN EN 13 688 (ČSN EN 340)
 ■ ČSN EN 20471


Materiály

 ■ Polyester
 ■ Směs polyester/bavlna


Lůžkoviny

Speciálně vyvinutý sortiment pletenin pro výrobu povlečení a elastických prostěradel. 

Materiály: Bavlna, Bavlna/Lycra 

Pleteniny pro povlečení jsou vyrobené z dlouhovlákenné česané bavlny se speciální nestáčivou úpravou, která zaručuje neustále pěkný vzhled. Vynikají výbornou pružností, příjemnou měkkostí a dobrou savostí. 

Pro elastické prostěradla je pak používaná směs Bavlna/Lycra, která vyniká svou měkkostí a hebkostí jerseye z česané bavlny.  

Další vlastnosti

 ■ vysoká savost
 ■ odolnost vůči oděru, stálobarevnost

 

 ■ permanentní elastičnost
 ■ vynikající tvarová paměť

 

 ■ nemačkavost
 ■ nenáročnost 

Ploché límce a lemy

Pro zákazníky jsme schopni připravit límce a lemy různých struktur a délek buč z barevných přízí nebo kusově barvených (minimální množství 3kg). 

Oblast použití: polokošile, mikiny, bundy, rukavice, nehořlavé lemy ke speciálním automotobilovým kombinézám, lemy pro sportovní ošacení (lemy v oblasti pasu) aj.

Materiály

 ■ Bavlna
 ■ Polyester
 ■ Bavlna/Lycra

 

 ■ Polyster/Lycra
 ■ Bavlna/modal
 ■ Viskóza

Struktury pletenin

 ■ hladká oboulícní
 ■ možnost žakárových vzorů

Top